perjantai 9. lokakuuta 2015

Kotaprojekti: kaavoitusta ja kankaiden leikkelyä

Ketjukäyrä poikkeaa syvimmillään 7 senttiä suoralta linjalta 290 sentin matkalla.

Tässä muutamia kuvia kodan kaavojen tekemisestä ja kankaiden leikkaamisesta. Kattokolmion molempiin kylkiin leikkasin 7 senttiä syvän ketjukäyrän (engl. catenary cut/"cat cut"/catenary curve), jonka ansiosta kodan kiristäminen tulee olemaan helppoa, kunhan tämä tästä valmistuu. Ketjukäyrän laskemiseen löytyy useita valmiita excel-taulukoita google-hauilla, mutta aion julkaista myös oman suomenkielisen laskurin myöhemmin, koska sellaista en itse vielä löytänyt. Laskuri on sinänsä yksinkertainen, koska muuttujiksi tarvitaan ainoastaan sivun pituus ja haluttu ketjukäyrän syvyys sivun puolivälissä. Sen perusteella laskuriksi orjuutettu excel ynnäilee puolestamme käyrän viivan eron suorasta viivasta kussakin pisteessä ja piirtää havainnollistavan kuvaajan viereen.


Eri lähteistä löytyy monenlaista tietoa käyrän optimaalisesta syvyydestä. Itse olen käyttänyt noin 2 senttiä/metri syvyyttä, mutta suurin näkemäni ohje on ollut amerikkalaisella foorumilla tuuma/jalka, joka kuulostaa korvaani tosi isolta (noin 2,5 cm / 30 cm). Se olisi tarkoittanut jo 24 sentin käyrää kodassani käyttämäni 7 sentin sijaan ja sillä olisi ollut jo huomattava vaikutus tiipiini sisätilavuuteen.

Ketjukäyrä tarkoittaa siis käyrää, johon ketju tmv asettuu, kun sitä roikotetaan päistään. Voit katsoa käyrän muodon esimerkiksi ilmassa roikkuvista voimalinjoista. Ketjukäyrän suuruus lasketaan "cosh-funktiolla" (aiheesta muualla: wikipedia; ketjukäyrä). Tekemiini tarppeihinkin olen käyrää hyödyntänyt ja päässyt erinomaisiin lopputuloksiin. Ketjukäyrän käyttäminen on mielestäni erittäin suositeltavaa (melkein välttämätöntä), kun halutaan helposti kiristyvä ja vakaasti tuulessa seisova majoite. Kankaaseen kohdistuvat voimat (esim. tuuli, lumi) jakautuvat tällöin tasaisesti koko sauman pituudelle eikä sivuihin jää löysiä ja lepattavia kohtia.

Olisi mukava kuulla kommenttikentässä muidenkin kokemuksia millaista ketjukäyrää on tullut käytettyä! Tulisi parempi näkemys itse kullekin mikä on riittävä käyrän syvyys, koska aiheesta löytyy suomenkielistä tietoa melko vähän. Monilla tuntuu olevan myös oletus, että ketjukäyrän leikkaaminen ja ompeleminen on jotenkin ylivoimaisen vaikeaa, mutta voin rohkaista sanomalla: ei se ole (jos minäkin pystyn siihen).


Pitkä kaava.

Suunnittelin kaavan siten, että käytän mahdollisimman ison alan 150 senttiä leveästä kangaspakasta. Huomaa pystyssä oleva sohva.

Viimeiseen kolmioon leikkasin oviaukon reiän. Tuo kolmio koostuu kahdesta palasta, jotta oviläpän saa hyvin kankaiden väliseen saumaan kiinni.

Palat olivat sen verran isoja, että olohuoneen sohva piti nostaa pystyyn mahtuakseen leikkaamaan...

Oviaukon koon hahmottelua seinällä. Tuosta ei kuitenkaan voi astua viereiseen kämppään.

7 kommenttia:

  1. Moro,
    heitähän tulille tuo tekemäsi kaavalaskuri! :) Mulla on vuonna 2008 valmistunut tee-se-itse -kota, mutta se on suorillla saumoilla... (Eli huono) Ei silloin ollut itsellä hajuakaan tämmöisestä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Morjes. Täytyypä yrittää pitää kiirettä sitten sen kanssa :-D Menee kuitenkin ensi viikon puolelle, kun on vähän reissun tynkää ja muuta tässä...

      Poista
    2. No ei sillä niin hengen hätä ole, onhan tuo majoitekin odotellut parempia aikoja jo hetken :D

      Poista
    3. Ok :-) No täytyy kuitenkin laittaa ennen kuin tykkänään unohtuu...

      Poista
  2. Kiitos hienosta blogista. Sitä luettuani, innostuin itsekin oman kodan tekemisestä. Ajattelin tehdä Tuntsan 3,5 m mallia mukailevan kopion. Kaminaa olen aloittanut työstämään .50cal-ammuslaatikosta ja pakoputken jatkopaloista :)

    Törmäsin ensi kertaa ketjukäyrän käsitteeseen. En aloittelijana hahmota: Jos minulla on kahdeksan identtistä seinäpalaa, onko tarkoitus, että leikkaan jokaisen palan, kummatkin pitkät sivut käyriksi?
    Entäpä tuo alasivu, leikataanko sekin käyräksi?

    Ystävällisin terveisin
    -Ari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset kommentista. Siitä tuleekin varmasti hyvä.

      Suosittelen leikkaamaan kaikki sivut ketjukäyrälle, myös se maata vasten kiertävä. Ja sama käyrä kaikkiin paloihin.

      Poista
  3. Kiitos selvennöksestä. Vielä vaivaisin yhdellä täsmentävällä aloittelijakysmyksellä.

    Ajattelin käyttää 3,5 cm käyrää. Kodan seinäpalat ovat 3,15 m pitkät.

    Kun leikkaan vierekkäisiin seinäpaloihin 3,5 cm ketjukäykäyrät, tämä ymmärtääkseni tarkoittaa, että tasan puolivälissä (1,575 m kohdalla), kahden vierekkäisen seinäpalan ketjukäyrä on maksimissaan (7cm). Ja käyrät seinäpalat sitten vaan ommellaan yhteen normaalisti. Olenko ymmärtänyt oikein?

    -Ari

    VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi kirjoittamalla kommenttilaatikkoon!

Feel free to leave a comment or two in the comment box!